aron-920236_960_720

Ik was vorige week op een lifestyle event met individuele speeches. Allemaal vrouwelijke onderneemsters met een enorm drukke agenda. Wel veel leuke dingen die hen bezighouden maar wel constant in actie. Doen, doen, doen en dan thuis ook nog een gezin dat zorg vraagt. Hoe weet je dan in godsnaam nog wat voor jezelf nodig is? Hoe jij je echt voelt?

Er zijn een paar zaken waar ik inmiddels heilig van overtuigd ben.

Allereerst dat de boodschap in vliegtuigen ‘ eerst je eigen zuurstofmasker en dan dat van je kind (ofwel de ander) zo enorm waar is. We hebben al snel het gevoel egoïstisch te zijn als we met onszelf beginnen maar hoe kun je nu kwalitatief goede aandacht geven aan je kind, je partner of welke relatie dan ook als je zelf niet vervuld bent? Als jij je bijvoorbeeld onrustig, gehaast, snel geïrriteerd of down voelt dan heeft dat ongemerkt ook een enorme impact op de ander en op het effect dat jij hebt?

Kun je dan wel echt geven? Of gebruik je dan eigenlijk die ander om zelf alsnog vervuld te raken, om je af te reageren? Uiteraard hebben we allemaal wel zo onze onvervulde behoeftes. Dit is heel menselijk. Alleen hoe bewust zijn we ons ervan dat dit zo is voordat we tot actie overgaan?

Dit voorbeeld geldt uiteraard zowel voor mannen als voor vrouwen. Als we puur statistisch kijken kunnen we wel constateren dat er gemiddeld meer mannen dan vrouwen zijn die het principe eerst het eigen zuurstofmasker al automatisch toepassen. Dat heeft ook iets met cultuur en opvoeding te maken. Er zijn ook vrouwen die van nature het principe eerst mezelf dan de ander automatisch toepassen en mannen die dit niet doen.

Het eerste principe gaat dus over ‘zorg eerst voor jezelf zodat je aan de ander kunt geven vanuit een gevoel van vervulling.

Het tweede principe is ‘C’est le ton qui fait la musique’. dat de houding, het onderliggende gevoel, de innerlijke overtuiging , de toon waarop je iets doet van zo’n enorme invloed is op het te effect dat je hebt op de ander en op het te bereiken resultaat.

Eigenlijk heel logisch maar ook iets waar we in de praktijk niet zo bewust op gericht zijn. Een heel simpel voorbeeld. Je loopt een restaurant binnen en je stelt een vraag aan de ober. Deze ober reageert op een geïrriteerde toon die op jou onvriendelijk en onpersoonlijk overkomt. Grote kans dat je dit restaurant niet aanbeveelt bij je vrienden en dat je hier wellicht zelf ook niet meer terugkomt. Ondanks het feit dat die toon wellicht niets met jou persoonlijk te maken had. Wellicht had de ober gewoon zijn dag niet maar het beïnvloedt wel de beleving van jou als klant.

Welk gevoel wil jij zelf graag hebben en achterlaten bij de ander? Ik zeg daarbij niet dat dit altijd een gevoel van vreugde moet zijn. Dat is gewoon niet zo. Wat ik bedoel te zeggen is dat het enorm effectief is voor de relatie om je bewust te zijn van wat je voelt. Zodat je hiervoor zelf verantwoordelijkheid kunt nemen zodat dit gevoel niet onbewust bij de ander terecht komt en dit de relatie ongewenst beïnvloedt.

Ik kan me voorstellen dat je wellicht niet dagelijks bewust bezig bent met wat je echt voelt en meer gericht bent op de inhoud van je boodschap maar er is een wereld te winnen als je dit wel gaat doen.

Naast fijnere relaties, biedt bewuster in contact zijn met gevoel ook meer inzicht op datgene waar jijzelf echt blij van wordt.

Loop je ergens vast en wil je hier meer zicht op krijgen bij jezelf? Verlang je naar het voelen van meer verbinding met wat je zelf wil of met de ander? Wil je graag meer rust en ontspanning? Dan zijn dat exact de zaken waar ik je in kan begeleiden. Dit kan via een persoonlijke sessie.

Life Wisdom is gericht op mannen en vrouwen maar organiseert soms events specifiek voor mannen of voor vrouwen omdat er soms andere thema’s spelen.

Vanwege het succes van het event ‘ Yoniscious’ in Amsterdam is er speciaal voor vrouwen nog een event in Den Haag op dinsdag avond 25 october. Lees hier meer.

Ik begeleid je weer te verbinden met je innerlijke besturingssysteem. Van stress, onrust en moeten naar voelen en volledig aanwezig zijn in het hier en nu. Je krijgt mooie inzichten en emoties zijn welkom en veilig.

Hoe bewust zijn jouw relaties?

by Esther van Leeuwen time to read: 3 min
0

Pin It on Pinterest